کد مطلب:308 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:255

احکام پوشش و زینت
(مسأله 3018) انسان باید عورت خود را از كسانی كه مكلّفند، گرچه با او محرم باشند، و نیز از دیوانه و بچّه ای كه خوب و بد را تشخیص می دهند، هر چند محرم باشند، بپوشاند ولی زن و شوهر لازم نیست عورت خود را از یكدیگر بپوشانند.



(مسأله 3019) اصل لزوم حجاب برای زن از ضروریّات اسلام است، هر چند بعضی از جزئیات آن از ضروریات نیست. پس زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلكه احتیاط آن است كه بدن و موی خود را از پسری هم كه بالغ نشده ولی خوب و بد را می فهمد و به حدّی رسیده كه ممكن است به قصد لذّت نگاه كند، بپوشاند لكن پوشاندن صورت ودست ها تا مچ اگر به قصد نشان دادن به مردها و لذّت بردن آنها نباشد لازم نیست، هرچند خوب است، ولی قدم های خود را باید بپوشاند و بنابر احتیاط پوشش زن ها به شكلی باشد كه برجستگی های بدن آنان نیز نمایان نباشد.



(مسأله 3020) پوشیدن لباس نازك و لباسی كه در صورت تابش نور، بدن از زیر آن نمایان می شود، در جایی كه نامحرم باشد اشكال دارد، همچنین پوشیدن لباس رنگین و چشمگیر در صورتی كه برای زن زینت حساب شود و نامحرم او را ببیند، محلّ اشكال است.



(مسأله 3021) اگر زن شغلی داشته باشد و بخواهد كاری انجام دهد كه در مقابل نامحرم مراعات حجاب برای او ممكن نباشد، باید آن را ترك كند و شغلی را انتخاب كند كه بتواند حجاب شرعی را رعایت نماید.



(مسأله 3022) پوشیدن لباس طلاباف و ابریشم خالص برای مردها حرام است ولی برای زن ها اشكال ندارد.



(مسأله 3023) زینت كردن مردها با طلا نظیر استفاده از زنجیر و انگشتر و ساعت مچی طلا و بنابر احتیاط واجب، عینك طلا حرام است امّا اگر مقدار كمی طلا در آن به



[512]

كار رفته باشد به گونه ای كه چیزی محسوب نشود، اشكال ندارد و زینت كردن مردها با «پلاتین» جایز است.



(مسأله 3024) گذاشتن دندان طلا و دندانی كه روكش طلا دارد برای زن مانعی ندارد، ولی برای مرد اگر نمایان باشد و زینت حساب شود، جایز نیست، مگر این كه حفظ دندان متوقّف بر آن باشد.



(مسأله 3025) ظاهر كردن هر آنچه در نظر عرف زینت و آرایش برای زن محسوب می شود، در برابر مرد نامحرم جایز نیست.



(مسأله 3026) استفاده زن ها از كلاه گیس های معمول مانعی ندارد اما از نامحرم باید پوشانده شود، زیرا كلاه گیس معمولاً برای زن ها نوعی زینت حساب می شود و زینت زن باید از نامحرم پوشیده باشد.



(مسأله 3027) زینت كردن زن در عدّه وفات شوهر حرام است وتفصیل آن در «مسائل عدّه» بیان خواهد شد.



(مسأله 3028) پوشیدن «لباس شهرت» حرام است و مقصود از آن لباسی است كه عرفاً زننده است و از جهت زنندگی، انسان انگشت نما می شود.



(مسأله 3029) پوشیدن هر لباسی كه در نظر عرف لباس زنانه باشد به عنوان لباس رسمی و ظاهر شدن با آن در اجتماع برای مردها حرام است، همچنین پوشیدن هر لباسی كه عرفاً لباس مردانه باشد به عنوان لباس رسمی برای زن ها حرام می باشد، و در این حكم فرقی بین زن و شوهر و نیز بین این كه لباس ملكی شخصی باشد یا نباشد نیست ولی پوشیدن لباس مشترك، یعنی لباسی كه هم زنان و هم مردان می پوشند، اشكال ندارد.



(مسأله 3030) اگر به نحو موقّت و غیر رسمی و برای یك هدف عقلایی، مرد لباس زن یا زن لباس مرد را بپوشد، اشكال ندارد.



(مسأله 3031) پوشیدن لباس مخصوص كفار و یا آویختن صلیب و مانند آن و نیز لباسی كه ترویج كننده یك نوع فرهنگ یا اندیشه ضد اخلاقی و یا بی بندوباری باشد، جایز نیست و تولید كنندگان و فروشندگان لباس نیز باید از تولید و فروش چنین پوشاكی پرهیز كنند.